החלטה בתיק ת"א 8433/06

: | גרסת הדפסה
ת"א
בית המשפט המחוזי ירושלים
8433-06
21.5.2007
בפני :
יוסף שפירא

- נגד -
:
1. ש.א
2. ש.מ
3. ש. ג'
4. ש.א

עו"ד יונתן דייויס
:
1. נתשה מרשד
2. מגדל חברה לביטוח בע"מ

עו"ד אריה כרמלי
החלטה

תובעים 1, 2 נפגעו בתאונת דרכים שארעה בשנת 2006 במקום מגוריהם בכפר חוסאן שבנפת בית לחם. הנהג הפוגע הינו ישראלי, נהג ברכב ישראלי שבוטח על ידי חברת מגדל. האם חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים התשל"ה - 1975 (להלן: "חוק הפיצויים") חל על תביעה זו? אם לא, איזה דין חל, ומי צריך להוכיחו?האם יש להחיל במקרה זה את חזקת  שיוויון הדינים? בתוך כך האם חלצו הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים (יהודה ושומרון) (צו 677) התשל"ז-1976 ( להלן: "הצו"), או שמא חל חוק הביטוח מס' 20 לשנת 2005, אשר הוחזק על ידי המועצה הפלסטינית ביום 13.10.05?

אלה השאלות העולות בשלב זה של הדיון בתביעה.

התאונה ותוצאותיה

1.         ביום 29.4.06 נפגעה התובעת 1 כהולכת רגל בעת שהלכה בכפר מגוריה יחד עם התובע 2. רכב נהוג ע"י הנתבע 1 (להלן: "הנתבע") פגע בה בעוצמה, לנגד עיניו של התובע 2 (להלן: "התאונה").

בעת התאונה היו הרכב והשימוש בו מבוטחים ע"י הנתבעת 2 (להלן: "הנתבעת") בפוליסת ביטוח חובה בהתאם לפקודה לביטוח רכב מנועי (נוסח חדש) התש"ל-1970, (להלן: "הפקודה") שהיתה תקפה במועד התאונה וחלה עליה.

התובעת איבדה את הכרתה, ופונתה לביה"ח בבית לחם. שם נותחה, עברה שיקום, ואושפזה שנית ומצבה נותר קשה.

המחלוקת

2.         בכתב ההגנה טוענים הנתבעים כי אין לתובעים עילת תביעה על פי חוק הפלת"ד. כן הוגשה על ידי התובעים בקשה לתשלום  תכוף, שתידון אף היא בהקשר זה.

בישיבת בית המשפט מיום 10.1.07 הגיעו הצדדים להסדר דיוני לפי יסכמו טענותיהם בשאלות שבפתיח החלטה זו, ויצרפו את החקיקה הרלוונטית, כולל צווים, וכן את פוליסת הביטוח של הנתבע.

דיון

תחולתו של חוק הפיצויים

3.         הגם שהדבר לא נאמר מפורשות בחוק הפיצויים, הרי שאין מחלוקת שחוק זה הינו בעל תחולה טריטוריאלית לתחומה של מדינת ישראל, כך בפסיקה ובספרות המשפטית.

א' ריבלין, בספרו תאונת הדרכים - סדרי דין וחישוב הפיצויים, מהדורה שלישית, גדין, תש"ס, מציין:

"בעת שנתקבל חוק הפיצויים בכנסת, ביום 29 ביולי 1975, לא נקבעה לו תחולה מחוץ לשטחה של מדינת ישראל". (שם, 309)

י' אנגלרד, בספרו פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, מהדורה שלישית, יהלום, תשס"ה:

"באופן עקרוני, הן חוק הפיצויים והן פקודת הביטוח חלים רק על נהיגה בשטח מדינת ישראל. לגבי שטחי יהודה, שומרון וחבל עזה חלים דינים מיוחדים..."  (שם, 16)

בע"א 6299/99 מחוזי ירושלים , הכשרת הישוב נ' רחל אוחנונה, תק-מח 2001(2), 14638 (ראו להלן בפרק ברירת הדין), נקבע:

"חוק הפיצויים שחוקק בשנת תשל"ה, היה מהפכני בתפיסתו, אך לא הביא שינוי מהותי במצב המשפטי בכל הנוגע לחבות בגין תאונת דרכים שאירעה בשטחים. החוק, על פי טיבו ומהותו, הוא חוק טריטוריאלי החל בתחום מדינת ישראל בלבד".

(כן ראו בע"א (נצ') 2144/02 מגדל נ' ח'אזם, לא פורסם, 26.5.03, (אתר נבו)).

החוק קובע אחריות מוחלטת לפיצוי הנפגע בתאונת דרכים, ומפן זה הינו חוק מתחום הרווחה, המיועד לפצות את אזרחי המדינה הנושאים בנטל מימון חוק זה, בחריג אחד לגבי תייר חוץ (ראו להלן), כאשר הקישור לאחריות זו ומימונה הינו חובת הביטוח באמצעות חברות ביטוח.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות:
לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.

 


כתבות קשורות

    חזרה לתוצאות חיפוש >>